2022-2023

Tábor 2023 – Percy Jackson

Čtrnáctidenní pobyt v přírodě s dobrodružným příběhem o Percym Jacksonovi jsme si náramně užili. I letos za námi na návštěvu přijeli staří známí skauti z Ameriky a těch příhod co jsme prožili… Byť nám počasí úplně nepřálo tak jak jsme chtěli, nebyla to žádná hrůza a jsme přece skauti – se vším si poradíme, třeba otevřeme kasíno s krásnou servírkou i příští rok – uvidíme. Foty z tábora zde a video zde.

TIP: Doporučujeme nastavit si kvalitu videa na tu nejvyšší (HD)

Tábor postaven!

Letos, byť měl náklaďák zpoždění, jsme tábor postavili do sedmi hodin večer! A to hlavně díky společnému úsilí spousty dobrovolníků, kteří se stavby účastnili. Jsme rádi, že se nás letos sešlo tolik a práce nám šla od ruky. Doufáme, že tábory proběhnou hladce a bez zranění a opět se v hojném počtu sejdeme na bourání.

Konec skautského roku 2023

Ukončili jsme další skautský rok! Byl jistě plný nezapomenutelných zážitků, nových dovedností a znalostí a snad i nalezištěm nových a pevných přátelství, která dlouho vydrží. Začátek prázdnin však určitě neznamená prázdniny od skautu – skauty jsme pořád! Snažme se tak chovat a dělat každý den aspoň jeden dobrý skutek. S těmi, kdo nejedou na tábor se loučíme a uvidíme se v novém skautském roce v září, s ostatními se uvidíme na nejlepší prázdninové akci – Táboře!!! Těšíme se na Vás.

Krajské kolo skautských závodů

Z našeho střediska se do tohoto závodu dopracovala družina Surikat! (Oheň, Pecka, Grizzly, Vydra a jejich výpomoc Šmoula) Závod se konal v Příboře a byl velmi náročný. Družstva plnila úkoly už před samotným započetím závodu, poté byl modul závod a po zpětné vazbě ještě modul přežití, který obnášel mimo jiné uvaření jídla na vařiči a přespání ve stanu. Naše družina v modulu závod přímo excelovala a vysloužila si tak postup do samotného Celostátního kola, do kterého postupuje jen první hlídka!!! Gratulujeme a děkujeme, že našemu středisku děláte čest.

Skokaní letní výprava

Tato výprava nás zavedla do přátelské klubovny našeho střediska a to k oddílu Studénky. Nechali nás jejich klubovnu použít k přespání a také k vaření a zábavě. Za to jim mockrát děkujeme. Akce se nesla již od počátku ve velmi přátelské atmosféře a stejně tak i skončila. Počasí nám přálo, další Scobyho záhadu jsme vyřešili a těšíme se co bude příště.

Pomáháme se soutěži pro důchodce

Tichý mokasín vymyslel a připravil všemožné soutěže pro důchodce v naší obci. Nás pak přizval na pomoc s realizací, chystáním a uklízením. Některé disciplíny byly úplně nové i pro nás a bylo poznat, že Tichý Mokasín prostě nezahálí. A to ani při samotném soutěžení!

Střediskový sněm

Letošní sněm přinesl změny. Nově je zástupcem vedoucího našeho střediska Amazonka a Husky. Hlavním vedoucím střediska zůstává Šárka, která toto břímě na sebe bere už po několikáté. Děkujeme všem, kteří na sebe berou tyto nejen časově náročné dobrovolnické role a pomáhají nám.

Přespávačka Broučků a oddílu ze Studénky

I přes nepřízeň ubytování, které se nám zkomplikovalo se nám akce povedla a spřátelený oddíl ze Studénky jsme více poznali. Věříme, že se zase uvidíme.

Pečení perníčků pro maminky

I letos nás Rosa pozvala k sobě domů. Broučci a Skokani neváhali a perníčky šli rádi upéct a nazdobit. Rosa s Jitřenkou si už na tábor trénují přezdívky a my se těšíme až je příště zase uvidíme. Věříme, že perníčky se nám povedly a maminky potěšily.

Ivančena 2023

Letošní celorepubliková akce se nám krásně povedla. Rozdělili jsme síly na dvě skupiny. Starší měli výstup na Ivančenu s dobrodružným přespáním se sousedním oddílem z Bravantic a mladší měli klasický výstup spolu se skauty z celé republiky. Počasí nám naštěstí přálo a akce se krásně povedla. Foto zde.

Rádci pomáhají

I letos nás oslovil čekatelský kurz Mraveniště o pomoc s realizací zdravotnické maskovačky. Byť to bylo trochu z ruky, nemohli jsme odolat a vyrazili na pomoc.

Velikonoční klapání

Tradice zůstala zachována i letošní rok 2023. V poměrně hojném počtu jsme se vždy ráno a v poledne sešli. Pozorný posluchač si letos mohl všimnout drobné změny, kterou má na svědomí bratr Oheň. Jakou? Vždy v poledne se klepal jiný rytmus- “Ta-ra ta-ra ta”. Kdežto ráno bylo vždy: “Ta ta ta-ra-ta”. Snad jsme tím nikoho nepohoršili a uvidíme, jak to bude příště. Všem kdo se k nám letos přidali mockrát děkujeme za jejich čas, puchýře a nemalé přesvědčení brzy ráno vstát.

Středisková blbárna

Skauti ze Studénky se s námi podělili o jejich tradiční táborovou hru – Blbárnu. Jedná se opravdu o hru, kde buď máte štěstí a závod rychle za sebou nebo smůlu a klidně pětkrát se vracíte na start. Myslím, že snad každý se na start vrátil aspoň jednou. Hra to byla velice zajímavá a těšíme se kdy bude zase příště.

Okresní kolo Svojsíkova závodu 2023

Po napínavém očekávání kdo vlastně na závody pojede jsme sestavili tři týmy. Orli, Kukuřice a Surikaty. Závod byl poměrně dobře připraven, kromě pár detailů, které jsme pořadatelům sdělili ve zpětné vazbě a líbil se nám. Žádný z našich týmů si ostudu neutrhl a Surikaty s pomocí Šmouly dokonce postupují do krajského kola závodu! Gratulujeme a jsme zvědaví kam až to dotáhnete.

Petřvaldská šifrovačka

Skautský oddíl z Petřvaldu si pro naše středisko nachystal velkou šifrovací hru. Celkem se nás za oddíl Albrechtiček účastnilo 7! Kromě úplně nových šifer se účastníci mohli těšit i na občerstvení, nové přátelé a nové poznání okolí. Po příjezdu byli všichni rozděleni do družstev a to tak, že se aspoň trochu oddíly promíchaly a bez meškání dostali první šifru. Bankéř nám vysvětlil, že mu unesli dceru a on ji chce zpátky. Dalo to zabrat, ale nakonec se to všem povedlo. Šifrování se vždy časově blbě odhaduje, a proto se omlouváme všem rodičům, že tato hra skončila až o hodinu později! Věříme, že se z toho pořadatelé poučili. Děkujeme jim za jejich čas, který tomu věnovali a doufáme, že příště se s nimi uvidíme na nějaké další akci.

Den zamyšlení 2023

Každoroční světová akce byla plná nástrah a překážek. Naštěstí se nám ale povedlo všechno překonat a přírodu zachránit. Doufáme, že na příští oddílovce se opět sejdeme v tak hojném počtu a opět si to užijeme.

Skautský ples roku 2023

Po několikaleté pauze se opět uskutečnil skautský ples a to hlavně zapřičiněním se oddílu Studénky, který byl hlavní organizátor. Bylo vidět, že tomu věnovali opravdu hodně času a za to jim patří velké díky, které ale patří i všem ostatním, kteří se podíleli na přípravě, průběhu nebo úklidu po plese. Dětský ples sklidil veliký úspěch, bylo doslova narváno. Na večerním dospěláckém už to bylo poněkud slabší, ale sešla se milá společnost a to nás těší.

Oddílový sport v sokolovně

Vůbec náš první společný sportovní den, který jsme si udělali a hned nasněžila kupa sněhu. Ještě, že jsme měli zamluvenou sokolovnu, kde jsme se v teple mohli pořádně vyřádit. Zahráli jsme hned několik her na velkých nafukovacích míčích, shazování trojnožek, hadí sběr potravy a s většími jsme ještě začutali fotbal, a zahráli florbal. Stihli jsme toho mnoho a krásně si tento zimní den užili. Tak pro veliký úspěch třeba někdy příště zas. Pár společných fotek z akce si můžete prohlédnout v galerii.

Tříkrálová sbírka

I letos jsme se zapojili do charitativní akce Tříkrálové sbírky. Rozdělili jsme se na šest skupinek. Vždy aspoň po třech králích a jednom vedoucím doprovodu a společně jsme obešli celou vesnici. Jak řekl jeden Skokan: “Je fajn lidem dělat radost” a jsme rádi, že jsme se toho mohli účastnit. Děkujeme všem dobrovolníkům, kteří si udělali čas na to nám pomoct a samozřejmě děkujeme i všem dobrým srdcím, kteří přispěli.

Výzva k Betlemskému světlu

Skokaní družina se zapojila do výzvy pomoct natočit video k nové písničce o Betlémském světle. Naučili se aspoň kousek písničky zpívat a na jedné ze schůzek tento hit natočili a poslali do redakce. Výsledek můžete již nyní vidět na youtobe – zde. Naše družina se ve videu objeví sice jen na chvíli, ale i tak jsme rádi, že jsme mohli pomoct. Najdete nás ve videu? (1:50)

Pomáháme obci

Když můžem, pomůžem! Obec nás letos požádala o drobnou pomoc s přichystáním Adventního koncertu. Pomoct nanosit a zase vynosit věci muzikantů kapely GOOD WORK nám bylo potěšením. Samotný koncert jsme si moc užili a doufáme, že i Vám se moc líbil. (Věřili byste, že se do našeho kostelíčku vejde pódium pro 10 muzikantů? )

Výprava Kukuřic

Za poměrně pochmurného a chladného počasí se uskutečnila výprava kukuřic. Ale ani zpoždění vlaku a nepřízeň počasí nám nedokázaly vzít dobrou náladu, srandu při hraní
“pravda nebo úkol” a zábavu při sledování 30 minutového dilema Sněženky ohledně výběru teplého nápoje z automatu. Většinu času na výpravě jsme strávili v klubovně v Brodku u Přerova, ve které se nám nejvíce líbila obří dvoupatrová postel. Největší příjemné překvapení výpravy byl pro vedoucí rozhodně výsledek kukuřičných kuchařských schopností, zvláště poté co prohlásily, že se nehodlají řídit receptem a na místo pepře tam prý přidaly skořici.
Ale kupodivu se všichni olizovali až za ušima a vedoucí si dokonce šli pro dvojitý nášup. Doufáme, že se účastníkům výprava líbila a těšíme se na další kukuřičné akce. (Kiki)

Mikulášské pečení perníčků

Zase máme hotovo, tentokrát v hojném počtu Broučků jsme nazdobili mnoho perníčků mikuláše, které se budou rozdávat tradičně po pondělním divadelním vystoupení.
Opět přijde čas se zamyslet, zda jsme byli hodní nebo jsme zlobili a chtělo by to nápravu do příště…

Orlí výprava

Letošní Orlí výprava se rozhodně nebála náročnosti a přinesla s sebou obrovské množství zážitků, výzev, zkušeností, únavy, i odpočinku od uspěchané doby. Naše družina se totiž tentokrát vypravila do odlehlých končin Beskyd na chatu v Dinoticích, tam jsme spolu strávili víkend neobvykle zpestřený vařením na kamnech, svitem petrolejek, nošením vody ze studánky, a spoustou dalších zážitků. Na konci akce své účasti na tomto podniku určitě žádný Orel nelitoval, protože takové zážitky se každý den nenabízí! Pár fotek zde.

Skokaní výprava na chatu

Výprava na skautskou chatu a zároveň tábořiště v Nejdku by se mohla svou náročností a zážitky klidně řadit mezi akce rádcovské. Kromě náročné cesty s těžkými batohy nás čekalo i poněkud nemilé překvapení v podobě mysliveckého honu. Potkali jsme po cestě spoustu myslivců a z důvodu bezpečnosti jsme museli úplně změnit trasu naší cesty, ale nakonec jsme to zvládli. Našli jsme novou záhadu a teď bude čas ji vyřešit. Doufáme, že i přes náročnost cesty a chladnější večer než jsme čekali, to všichni zvládli ve zdraví a zase se při nějaké další výpravě uvidíme. Fotky z akce zde.

Svatováclavský kros

Každoroční závod trojic, který letos pokořil rekord v počtu účastníků!
Letos startovalo 19 družstev!
Počasí se zpočátku moc hezky netvářilo, ale pořadatelé se ráno trochu pomodlili a nakonec bylo krásně. Závod naskrz všemožných překážek od přenášení míčku na provázcích přes plavbu na loďce či střelbu z kuše se všichni dostali až na závěr, kde je čekalo luštění a závěrečný sprint do cíle. Každý tým od nás dostal na památku diplom, drobnou věcnou odměnu a snad i nezapomenutelný zážitek. Pár fotek můžete vidět zde, ale také zde.

Zahájení roku 2023

Každý rok nás přibývá a pomalu už nemáme kam se rozrůstat. Letos máme čtyři družiny a celkem máme přes 30 dětí! Všechny nás čeká pilný rok, plný běžných schůzek, výprav, oddílových akcí, ale i různých závodů a sebepřekonání se.