2023-2024

Ivančena

Tisíce skautek a skautů z celého Česka včetně nás dnes vystoupaly k beskydské mohyle Ivančena nedaleko Lysé hory. Jako každý rok tak uctili památku skautů zapojených do protinacistického odboje, popravených gestapem na samém konci války.

Závody vlčat a světlušek 2024 – Rybí

Dne 13.4 se Skokani a Želvy z našeho oddílu zúčastnily okresního kola závodu vlčat a světlušek v nedaleké Rybí. Tam na ně čekalo deset náročných stanovišť jako například zdravověda, poznávání rostlin, dopravní značení a ověření fyzické zdatnosti. Naše družiny si s nimi hravě poradily, což se ukázalo i na krásných výsledcích. Starší družinu Skokanů dokonce dělily pouhé dvě příčky před postupem do krajského kola. Všichni jsme si tento den náramně užili.

Velikonoční klapání

Den zamyšlení

22.2. Každý rok v tento den si všichni skauti na světě připomínáme den, kdy se narodil celosvětový zakladatel skautingu Robert Baden Powell a později i jeho žena Olave. Připomínáme si, že jako skauti nejsme jen v Česku, ale po celém světě. Letošní den zamyšlení se nesl v duchu životního prostředí. Nejprve jsme si zahráli větší hru na venku po týmech. Poté jsme se přesunuli do kluboven, kde jsme se na různých stanovištích dozvídali o šetrnosti k přírodě. Na závěr celého dne jsme si přečetli dopis od Badena Powella, který nám skautům odkázal jako rozloučení.

RR-chata

Je únor. Půl roku skautské činnosti za námi a potřeba se trochu domluvit na nadcházejícím roku a promyslet co a jak s naším oddílem dál. Přesně k tomu sloužil víkend na chatě ve Valašské Polance. Kromě mnoha vážných témat jsme si ale užili krásné přírody, pořádného bahna, zábavy a snad i nějakých nových zážitků. Drobné foto od Grizzlyho zde.

Oddílový sport

Druhým rokem jsme se sešli k oddílové akci a to k společnému vybití sil u sportů. Účast dětí byla i letos velmi hojná a tak jsme si mohli zahrát od fotbalu přes florbal až po velice netradiční hry, které jsme hráli především s menšími dětmi. Věříme, že si to všichni užili a každý odcházel domů s úsměvem a dobrou náladou. Pár fotek z akce zde.

Tří králová sbírka pro charitu

První naše akce nového roku 2024. A hned z kraje začínáme krásným dobrým skutkem, kdy jsme ve skupinkách prošli celou naši obec a lidem zpívali a přáli vše dobré do nového roku. Jsme rádi, že se do této dobročinné akce zapojilo tolik našich nadšených členů a ze srdce jim za to děkujeme. Doufáme, že stejně tak jako tento den budeme i ty další konat dobré skutky a na konci roku budeme moct s klidem v duši říct – “Jo! Podařilo se mi každý den vykonat dobrý skutek a splnit tak skautský denní příkaz.”

Vánoční mezioddílový výstup na Lysou horu

Mikulášská výpomoc

Viděli jste letošní pohádku o dvou bratřích? My také a navíc jsme zabezpečovali Mikulášskou pomoc.

Filmová přespávačka

Loni poprvé, letos po druhé se uskutečnila filmová přespávačka. Nejprve jsme museli prokázat svou znalost pohádek a odvahu chodit po vesnici v nepříliš dobrém počasí. Ale my jsme to všechno zvládli a tak nás za odměnu čekaly pohádky Shrek a Vzhůru do oblak. A samozřejmě popkorn. Jupí! Sladké sny již byly samozřejmostí. Ráno jsme se jen probudili, protáhli, uklidili a vyrazili domů. Foto zde.

Mikulášské perníčky

Perníčky na Mikulášskou besídku? No ty už jsou přece napečeny! Letos v počtu 113 kusů. Děkujeme Rose za obětování vlastního domova pro tuto akci a také děkujeme všem Skokanům a Korelám, kteří přišli udělat něco dobrého (pro druhé).

Výprava skokanů

Počasí se nás snažilo odradit od samého začátku naší přespávací akce. My jsme se však nedali a užili si program i přes tuto nepřízeň. Po přespání v klubovně jsme vyrazili pomocí vlaku na Velký Javorník. Počasí se trochu umoudřilo, ale extra výhled nebyl. My jsme si to však i přesto užili. Vždyť hlavní je to, že jsme byli spolu.

Výprava Želv za žlutou příšerou

Úplně první výprava družiny Želv nás donutila jít do skautské klubovny ve Studénce po stopách žluté příšery, kterou jsme se snažili vystopovat na základě jejích dopisů už od začátku skautského roku . Ve Studénce jsme zahráli spoustu her, zpívali s kytarou, přečkali noc, uvařili oběd a nakonec samotnou příšeru porazili. To nám pomohlo se dostat blíž k pokladu královny všech příšer a všichni tak odcházeli domů nadšení z úspěchu. Velké poděkování taky patří skautům ze Studénky za půjčení klubovny. Doufáme že si příští výpravu užijeme minimálně tak jako tuhle. Fotky zde.

Středisková noční hra

Večer mělo pršet a tak se dalo očekávat, že nás bude málo. Ale ouha! Bylo nás přes dvacet a dokonce se sešli všichni zástupci střediska (Albrechtičky, Petřvald, Studénka a Bravantice). Evidentně nejsme z cukru. Jednalo se o noční bojovku na principu pašování věcí. Kdo nebyl na konci zničen fyzickým vysílením, ten do hry nevložil všechno. Ale rozhodně musel být mokrý až do morku kostí. Spokojenost všech účastníků byla na konci večera vidět a proto doufáme, že se příště společně zase k něčemu sejdeme.

Korelí výprava na diskgolf

Ukázalo se pěkné počasí a toho jsme hned využili, abychom podnikli letošní první výpravu Korel. Vyrazili jsme do Kopřivnice, kde se nachází diskgolfové hřiště. Pro téměř všechny to byla naprostá novinka a tak nebylo divu, že si několik létajících talířů našlo místo ve vodě. Ale i přesto nás to všechny bavilo. Poté jsme se byli podívat na pozůstatky hrady Šostýn a krátkou procházkou jsme došli až na Bezručovu vyhlídku. Od té chvíle se nám téměř zavařil mozek, neboť Krosna přišla s hrou BeziBezo a navázal Sup se svou náhodně ukazující krabičkou a celé to zakončil Vojtek s tužkou. Pár fotek zde.

Mosty přes Jarugu

Rozhodně neumíme marnit časem, a proto se hned ze začátku skautského roku vydaly Korely na Larpovou akci Mosty přes jarugu, která se každoročně pořádá na Orlovské myslivně, poblíž Havlíčkova Brodu. Pro všechny z nás to byla úplná novinka, ale i přesto jsme se vydali okusit atmosféru středověku, která nás provázela v průběhu celé akce prostřednictvím kostýmů, ohňů, bitev, dunění bubnů, večera v krčmě, nebo euforii z vítězství severního královstí, jehož jsme my byli součástí. A i přes všechny výzvy, které nám tento víkend přinesl si odvážíme mnoho hlubokých a nezapomenutelných zážitků. Krom samotných účastníků vám to snad přiblíží alespoň pár fotek které najdete zde.

Svatováclavský kros

Tradiční závod, který byl letos podpořen i z dotací MAS region Poodří. Účast byla poměrně velká – 24 registrovaných hlídek, z toho 14 dětských splňujících limity pro soutěžení a 10 mimosoutěžních (rodiče s dětmi nebo hlídky překračující povolený věkový limit). Počasí závodu přálo a tak se ještě po závodě sešli starší členové střediska na volejbal. Povedený den.
Fotky jsou zde
a výsledková listina zde.

Zahajovací schůzka

Hurá! Skautský rok začal. Seznámili jsme se s novými členy, řekli jsme si kde a kde budeme mít schůzky a zahráli jsme si plno her. Zkrátka nabitá schůzka.

Celostátní kolo Svojsíkova závodu

Zároveň s dnem obce se konaly i celostátní závody skautů a skautek v Bechyni. Od nás se do tohoto kola závodu probojovali rádci: Pecka, Oheň, Grizzly a Vydra. Závod byl určen pro ty nejlepší z nejlepších a byl hodně náročný i vlivem cestování. Naše družstvo se umístilo na krásném 9. místě v kategorii dívek. Gratulujeme!

Den obce

Tento skautský rok ještě nezačal a už za sebou máme den obce, kde jsme se aktivně zapojili se soutěžemi pro děti. I v tomto roce se objevily nové soutěže, které jsme dosud nepoužili. Čínské hůlky, proplétání rukou s míčky, sudy přes žíněnku… Věříme, že byť soutěže nebyly napoprvé jednoduché a třeba je někdo nezvládl, nakonec se zalíbily všem. Díky všem, kdo se podíleli na realizaci a přípravě a to i skautům z Petřvaldu, kteří doplnili naše řady.